Diera na redukcję
Dieta redukcyjna nie powinna być morderczą głodówką, a zbilansowaną dietą, która przyniesie efekty w odpowiednim czasie. Podstawą diety redukcyjnej jest określenie własnego zapotrzebowania kalorycznego. Dzięki ustalonemu zapotrzebowaniu kalorycznemu dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość kalorii, a nie zbyt dużą, ponieważ wtedy nie osiągniemy zamierzonej wagi. Szacuje się, że zdrowe tempo diety na redukcję tkanki tłuszczowej, gwarantującej stałe rezultaty bez efektu „jojo” oraz dostarczającej organizmowi dostatecznej ilości mikroskładników i witamin, to od 0, 5 do 1 kg tygodniowo. Należy pamiętać, że jeżeli będziemy prowadzić zbyt restrykcyjną dietę to spalanie tkanki tłuszczowej zostanie spowolnione, a organizm przestawia się w tryb oszczędzania energii. Celem diety na redukcję jest powolne spalanie tkanki tłuszczowej i należy kontrolować tempo. Dieta redukcyjna powinna być oparta na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, z uwzględnieniem większej podaży białka, które podnosi tempo metabolizmu.