Redukcja tkanki tłuszczowej
Aby zmniejszyć masę ciała należy, doprowadzić do utraty tkanki tłuszczowej poprzez ujemny bilans energetyczny. Spożycie kcal nie powinno być niższe, niż wynika to z indywidualnego tempa metabolizmu spoczynkowego. W przeciwnym razie dochodzi do nadmiernej utraty tkanki mięśniowej, potężnego uszczuplenie zapasów glikogenu i niedobór substancji odżywczych. Należy pamiętać o tym, że „tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów”, czyli bez odpowiedniej ilości glukozy organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystywać tłuszczu jako źródła energii. Węglowodany powinny stanowić 50 – 60% dobowego zapotrzebowania energetycznego, białko musi pokrywać około 25 – 30% dziennego zapotrzebowania, jeżeli utracie masy ciała towarzyszy trening oporowy. Tłuszcz powinien pokryć 20 – 25% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Nie należy obniżać procentowego udziału tłuszczu w diecie poniżej 15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ponieważ może to hamować tempo metabolizmu. Efektem nadmiernego ograniczenia kcal może być zwiększenie się, a nie zmniejszenie masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej.